Karma Komisyon, HSK üyeliği adayları seçimi için AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Beyazıt, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e Allah'tan rahmet diledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik saldırıyı kınayan Beyazıt, "Siyaset kurumuna yapılan hiçbir saldırıyı asla kabul edilemez buluyoruz." dedi. Beyazıt, HSK üyeliği için başvuru yapan aday adaylarının, ilan duyurusunda öngörülen başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesine ve seçim evrakının hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Alt Komisyonun raporunu sunduğunu bildirdi.Özverili çalışmaları nedeniyle Alt Komisyon üyelerine teşekkür eden Beyazıt, daha sonra Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan'a söz verdi.
Alt Komisyon Raporuna Göre 101 Aday Adayının Başvurusu Geçerli Bulundu
Alparslan, aday adaylarının başvuru evraklarının incelenmesinin ardından raporlarını oluşturduklarını ifade etti. İncelemeler sonrasında 101 aday adayının başvurduğunun belirlendiğini aktaran Alparslan, başvuru yapanların tamamının mevzuat gereğince ve TBMM'nin ilan duyurusunda öngörülen HSK üyeliği aday adaylığı başvuru şartlarını taşıdığının tespit edildiğini söyledi. Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt da "Alt Komisyonca yapılan incelemeler sonucunda 48 Yargıtay üyesi, 6 Danıştay üyesi, 39 avukat ile 8 öğretim üyesi olmak üzere toplam 101 aday adayının başvurusu geçerli bulunmuştur." diye konuştu.
CHP'den "15 Aday İçin Ayrı Ayrı Oylama Yapılsın" Talebi
Görüşmeler sırasında CHP milletvekilleri belirlenecek 15 adayın her biri için ayrı ayrı oylama yapılmasına yönelik önerge sundu. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini, bu üç adayın üç aşamada tespit edileceğini belirtti. Anayasadaki seçim usulüne ilişkin hükümleri hatırlatan Tezcan, birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun aranacağını, birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçim yapılacağını ifade etti. Tezcan, ikinci oylamada da nitelikli çoğunluk bulunamadığında en çok oyu alan iki aday adayı arasında ad çekme usulüyle aday belirleneceğini dile getirdi. Anayasa değişikliği sırasında "kura usulüne" itiraz ettiklerini anımsatan Tezcan, üçte iki ve beşte üç çoğunluk aranmasını kabul ettiklerini, kura usulünün uzlaşma konusundaki hassasiyete gölge düşürülebileceğini savundu. Bülent Tezcan, 15 aday için ayrı ayrı oylama yapılmasını istediklerini bildirdi.
HSK Üyeliği Seçim Usulüne İlişkin Değerlendirmeler
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, HSK'nin adalet sisteminin temelini oluşturduğunu belirtti. Seçimlerin şeffaf olması için gayret gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, HSK üyeliğine ilişkin Anayasa'nın 159. maddesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu'nun 20. maddesindeki hükümleri hatırlattı. Yüksel, bu maddelerde Karma Komisyonda her bir üyelik için üç adayın belirleneceğinin düzenlendiğini ifade etti. İlgili maddelerde Karma Komisyondaki seçimin usulüne yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğine işaret eden Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Daha önceki tarihlerde yapılan HSK üyelik seçimlerine bakıldığında pusulada yer verilen adayların üç tanesinin işaretlenmesinin usulünün benimsendiği görülmektedir. Şimdiye kadar uygulanan bu yöntemden vazgeçilerek yeni bir seçim yönteminin belirlenmesine gerek yoktur.